Yatzy


Yatzy wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scorebord. De speler laat zijn dobbelstenen rollen en probeert zo bepaalde combinaties te gooien waarmee hij punten scoort. Hoe je dat doet kun je lezen op het tabblad Uitleg.

Uitleg


Het spel

Yatzy wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scorebord. De speler laat zijn dobbelstenen rollen en probeert zo bepaalde combinaties te gooien waarmee hij punten scoort.

Tijdens een beurt mag je de dobbelstenen ten hoogste drie keer gooien. Na de eerste en tweede worp kun je enkele dobbelstenen opzij leggen en de overige stenen opnieuw gooien. Je kunt een dobbelsteen opzij leggen door op de desbetreffende dobbelsteen te klikken. Op dezelfde manier kun je een eerder opzij gelegde dobbelsteen weer 'in gebruik nemen'.

Na de derde beurt ben je verplicht om je combinatie onder te brengen in één van de dertien categorieën. Dit mag ook na de eerste of tweede worp. Je kiest een categorie door op de knop naast de gewenste categorie te drukken. Bijvoorbeeld 30 naast de 'Kleine straat'. Er zijn alleen knoppen beschikbaar van categorieën die je nog niet hebt gekozen. Nadat je een categorie hebt ingevuld start automatisch je volgende de beurt. Per spel zijn er dertien beurten.

Je moet elke categorie één keer invullen tijdens het spel. Dit betekent dat het kan gebeuren dat je nul punten scoort in een bepaalde categorie. De punten worden automatisch opgeteld. De eindscore is de score die je na dertien beurten hebt verzameld.


Categorieën
CATEGORIE OMSCHRIJVING PUNTEN
1 T/M 6 * Zelfde getal Som
THREE OF A KIND 3 dezelfden Totaal
CARRÉ 4 dezelfden Totaal
FULL HOUSE 3 dezelfden + 2 dezelfden 25
KLEINE STRAAT 4 opeenvolgend 30
GROTE STRAAT 5 opeenvolgend 40
YATZY ** 5 dezelfden 50
CHANCE Vrije keus Totaal

* Bonuspunten te behalen, zie 'Bonus 1 t/m 6'
** Bonuspunten te behalen, zie 'Bonus Yatzy'


Voorbeelden
CATEGORIE VOORBEELD PUNTEN
1 T/M 6 3
THREE OF A KIND 20
CARRÉ 18
FULL HOUSE 25
KLEINE STRAAT 30
GROTE STRAAT 40
YATZY 50
CHANCE 15

Bonus 1 t/m 6

Bedraagt het totaal aantal punten in de categorieën '1 t/m 6' tenminste 63 dan krijg je een bonus van 35 punten. De bonus wordt automatisch toegekend. Deze grens van 63 punten haal je als je van al deze combinaties tenminste 3 dobbelstenen gooit. Uiteraard zijn er ook ander mogelijkheden om deze 63 punten te behalen.


Bonus Yatzy

Voor de tweede en elke volgende Yatzy krijg je een bonus van 100 punten. Deze bonus wordt automatisch toegekend. De combinatie dient in deze beurt in een andere categorie te worden ingevuld. De combinatie geldt uiteraard als '1 t/m 6', 'Three of a kind', 'Full House', 'Carré' en 'Chance'. Maar je kunt 'm ook gebruiken als 'Kleine straat' of 'Grote straat'.


Besturing m.b.v. de muis
DOBBELSTENEN GOOIEN Klik op de knop 'Worp 1', 'Worp 2' of 'Worp 3'. De knoppen verschijnen automatisch.
DOBBELSTEEN OPZIJ LEGGEN Je kunt een dobbelsteen opzij leggen door op de desbetreffende dobbelsteen te klikken.
OPZIJ LEGGEN ONGEDAAN MAKEN Door nogmaals op diezelfde dobbelsteen te klikken neem je de dobbelsteen weer 'in gebruik'.
CATEGORIE KIEZEN Je kiest een categorie door op de knop naast de gewenste categorie te drukken. Er zijn alleen knoppen beschikbaar van categorieën die je nog niet hebt gekozen.

Spel opties

Deze opties vind je op het tabblad Opties:

GELUID WEERGEVEN Zet de geluidweergave aan of uit.
SCORES OPSLAAN Geef aan of je je scores wel of niet wilt opslaan. Indien je je scores opslaat zullen ze worden getoond op het tabblad Scores en ding je mee om de highscores.

Scores

Indien op het tabblad Opties de optie 'Scores opslaan' aan staat wordt je score opgeslagen. Zodra je een spel hebt uitgespeeld zal het tabblad Scores automatisch geopend worden.

Op het tabblad Scores zie je de highscores van Yatzy. De tien beste scores worden getoond, en eventueel jouw persoonlijk beste score mocht die per ongeluk niet in de top tien staan. Alleen je beste score bewaard. Jouw persoonlijk beste score wordt donker gemarkeerd.

Opties


Spel


Highscores