Sokoban


Sokoban is een puzzel waarbij je als speler kisten door een doolhof moet verplaatsen. Het doel van de puzzel is om alle kisten op een aangegeven plek te zetten. Hoe je dat doet kun je lezen op het tabblad Uitleg.

Uitleg


Het spel

Sokoban is een puzzel waarbij je als speler kisten door een doolhof (gezien van boven) moet verplaatsen, zodat deze op bepaalde doelen worden geplaatst. Het is slechts mogelijk een enkele kist tegelijk te verplaatsen, en de kisten kunnen enkel geduwd, niet getrokken worden. De kisten kunnen alleen horizontaal of verticaal verschoven worden, niet diagonaal.

De uitdaging hierbij is dat men voortdurend moet vermijden om onoplosbare situaties (deadlocks) te creƫren, waarin de speler niet meer achter een kist kan komen om die te duwen; bijvoorbeeld een kist die zowel links als boven tegen een muur aanligt. Zelfs op het eerste zicht eenvoudige spelsituaties kunnen toch moeilijk op te lossen zijn.

Een bijkomende uitdaging is de puzzel in zo weinig mogelijk stappen of in zo kort mogelijke tijd te voltooien. De score in dit spel wordt bepaald aan de hand van de gebruikte tijd.


Het bord
SPELER
MUUR
VLOER
DOEL
KIST
KIST OP DOEL

Besturing m.b.v. toetsenbord
PIJLTJES-TOETSEN Verplaats de speler in de richting van de pijl. Indien in de gekozen richting een kist direct naast de speler staat zal de kist in die richting verschoven worden, indien mogelijk.

Spel opties

Deze opties vind je op het tabblad Opties:

GELUID WEERGEVEN Zet de geluidweergave aan of uit.
SCORES OPSLAAN Geef aan of je je scores wel of niet wilt opslaan. Indien je je scores opslaat zullen ze worden getoond op het tabblad Scores en ding je mee om de highscores.

Puzzel opties

Deze opties vind je op het tabblad Puzzel:

NIVEAU Kies het gewenste niveau van de puzzel. Je hebt de keuze uit:
 • Eenvoudig
 • Gemiddeld
 • Moeilijk
 • Extreem
GA NAAR PUZZEL Kies puzzel (op het huidige niveau):
 • Eerste
 • Vorige
 • Volgende
 • Laatste
SPECIFIEKE PUZZEL Selecteer het id van de puzzel die je wilt spelen.
HUIDIGE PUZZEL Kies wat je met de huidige puzzel wilt doen. Je hebt de keuze uit:
 • Opnieuw. De puzzel wordt leeg gemaakt en de tijd op 0 gezet.
 • Opslaan. De puzzel wordt opgeslagen. Je kunt op een later moment de opgeslagen puzzel vervolgen. Je kunt één puzzel opslaan. Wanneer je een volgende puzzel opslaat zal de reeds opgeslagen puzzel worden overschreven.
 • Stap terug. Laatste stap ongedaan maken.
 • Beëindigen. De puzzel wordt beëindigd. De score wordt niet opgeslagen.
OPGESLAGEN PUZZEL Kies wat je met de opgeslagen puzzel wilt doen. Je hebt de keuze uit:
 • Vervolgen. De opgeslagen puzzel wordt geladen. Je gaat verder met de puzzel (en tijd) zoals die was op het moment dat je de puzzel hebt opgeslagen.
 • Verwijderen. De opgeslagen puzzel wordt verwijderd.

Scores

Indien op het tabblad Opties de optie 'Scores opslaan' aan staat worden je scores opgeslagen. Zodra je een puzzel hebt opgelost zal het tabblad Scores automatisch geopend worden.

Op het tabblad Scores zie je de highscores van de zojuist afgeronde puzzel. De drie beste scores worden getoond, en eventueel jouw persoonlijk beste score mocht die per ongeluk niet in de top drie staan. Per puzzel wordt alleen je beste score bewaard. Jouw persoonlijk beste score wordt donker gemarkeerd.

Daarnaast worden ook de drie beste scores van het huidige niveau getoond. Door in dit overzicht op een puzzel-id te klikken kun je direct de desbetreffende puzzel spelen.

Opties


Puzzel


Highscores