Mijnenveger


Een Mijnenveger-puzzel bestaat uit een veld met gesloten vakjes, waarvan onder enkele vakjes een mijn verstopt zit. Het hoofddoel is zo snel mogelijk alle mijnen te markeren. Hoe je dat doet kun je lezen op het tabblad Uitleg.

Uitleg


Het spel

Een Mijnenveger-puzzel bestaat uit een veld met gesloten vakjes, waarvan onder enkele vakjes een mijn verstopt zit. Het hoofddoel is zo snel mogelijk alle mijnen te markeren.

In het begin klikt men een vakje in het veld aan, in de hoop dat er geen mijn onder zit. Als dit niet het geval is zal het vakje worden geopend. Het geopende vakje kan leeg zijn of een nummer tussen 1 en 8 bevatten. Dit nummer geeft aan hoeveel mijnen er aan dit vlakje grenzen. Dit geldt zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. Op basis hiervan kan men alle mijnen ontwijken door de nummers op de verschillende aangeklikte vlakjes logisch te combineren.

Velden waarvan men verwacht dat er een mijn achter zit, kan men markeren met een vlaggetje. Velden waarover men twijfelt kan men markeren met een vraagteken. Aan de linkerkant van het scherm is te zien hoeveel mijnen nog gevonden moeten worden.

De moeilijkheidsgraad is variabel en hangt samen met het aantal velden en de hoeveelheid mijnen die zijn verstopt. Doel is om zo snel mogelijk alle mijnen te markeren.


Het bord
GESLOTEN VAKJES (RECHTER MUISKNOP)
GEEN MARKERING
VLAG
VRAAGTEKEN
GEOPENDE VAKJES (LINKER MUISKNOP)
MIJN
GEKLIKTE MIJN
ONJUIST GEMARKEERDE MIJN
GEEN AANGRENZENDE MIJN
AANTAL AANGRENZENDE MIJNEN

Besturing m.b.v. de muis
LINKER MUISKNOP Vakje openen.
RECHTER MUISKNOP Gesloten vakje markeren (rouleert: vlag → vraagteken → geen markering).

Spel opties

Deze opties vind je op het tabblad Opties:

GELUID WEERGEVEN Zet de geluidweergave aan of uit.
SCORES OPSLAAN Geef aan of je je scores wel of niet wilt opslaan. Indien je je scores opslaat zullen ze worden getoond op het tabblad Scores en ding je mee om de highscores.

Puzzel opties

Deze opties vind je op het tabblad Puzzel:

NIVEAU Kies het gewenste niveau van de puzzel. Je hebt de keuze uit:
 • Eenvoudig
  (9 x 9, 10 mijnen)
 • Gemiddeld
  (12 x 12, 20 mijnen)
 • Moeilijk
  (16 x 16, 40 mijnen)
 • Extreem
  (24 x 16, 80 mijnen)
GA NAAR PUZZEL Kies puzzel (op het huidige niveau):
 • Eerste
 • Vorige
 • Volgende
 • Laatste
SPECIFIEKE PUZZEL Selecteer het id van de puzzel die je wilt spelen.
HUIDIGE PUZZEL Kies wat je met de huidige puzzel wilt doen. Je hebt de keuze uit:
 • Opnieuw. De puzzel wordt leeg gemaakt en de tijd op 0 gezet.
 • Opslaan. De puzzel wordt opgeslagen. Je kunt op een later moment de opgeslagen puzzel vervolgen. Je kunt één puzzel opslaan. Wanneer je een volgende puzzel opslaat zal de reeds opgeslagen puzzel worden overschreven.
 • Stap terug. Laatste stap ongedaan maken.
 • Beëindigen. De puzzel wordt beëindigd. De score wordt niet opgeslagen.
OPGESLAGEN PUZZEL Kies wat je met de opgeslagen puzzel wilt doen. Je hebt de keuze uit:
 • Vervolgen. De opgeslagen puzzel wordt geladen. Je gaat verder met de puzzel (en tijd) zoals die was op het moment dat je de puzzel hebt opgeslagen.
 • Verwijderen. De opgeslagen puzzel wordt verwijderd.

Scores

Indien op het tabblad Opties de optie 'Scores opslaan' aan staat worden je scores opgeslagen. Zodra je een puzzel hebt opgelost zal het tabblad Scores automatisch geopend worden.

Op het tabblad Scores zie je de highscores van de zojuist afgeronde puzzel. De drie beste scores worden getoond, en eventueel jouw persoonlijk beste score mocht die per ongeluk niet in de top drie staan. Per puzzel wordt alleen je beste score bewaard. Jouw persoonlijk beste score wordt donker gemarkeerd.

Daarnaast worden ook de drie beste scores van het huidige niveau getoond. Door in dit overzicht op een puzzel-id te klikken kun je direct de desbetreffende puzzel spelen.

Opties


Puzzel


Highscores